Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

tisdag, augusti 31, 2010

Moderat politik uppe i det blå?

Visst kan man ibland tycka att den moderata politiken är lite väl uppe i det blå.

Men då är det skönt att veta att Moderaterna i Enköping i varje fall har insikt om saken!

Fler jobb eller mer krångel

Valet i år handlar bland annat om valet mellan fler jobb eller mer krångel. Regeringen har under denna mandatperiod för första gången lyckats minska företagens regelbörda. Men vid ett regeringsskiftet är det lätt att inse att utvecklingen kommer att ta en helt annan riktning.

Ett litet exempel är det vänsterpartierna skriver om jämställdhetsplaner. Sveriges Radio beskriver vänterpartiernas politik så här:

I det förslag som de rödgröna partierna nu har kommit överens om skärps reglerna. Alla företag oavsett antalet anställda ska lämna in en jämställdhetsplan varje år.

Alla företag, oavsett antalet anställda, ska varje år lämna en jämställdhetsplan. Alla företag ska varje å göra en lönekartläggning.

Vägen till Krångelssverige är stensatt med denna typ av regler och förslag. Allmänt positivt laddade, men med mycket tveksam praktiskt nytta. Sammantaget gör det dock livet krångligare för företagen, speciellt de små företagen, och kommer därmed att leda till färre jobb.

De tre partierna "lovar" (med en hel del "om" och förbehåll) att sänka maxtaxan i barnomsorgen. Det är tveksamt om det blir någon valvinnar. Dels är inte barnomsorgskostnaden särskilt betungande för de medelklassväljare som förslaget ska appelera till, dels är det nog många som gärna skulle betala mer till förskolan och därmed kunna höja kvaliteten eller genomföra andra förbättringar. När Göran Eriksson i Svenska Dagbladet påstår att maxtaxan bidrog till att Socialdemokraterna van valet 1998 tror jag dessutom att han har fel. Förslaget kom från ingenstans och mötes med skepsis också av de egna. Persson själv sammanfattar det i sina memoarer (Min väg, mina val) "Erik och jag kom överens om att maxtaxan skulle in i valmanifestet, men jag tror inte vi hade särskilt stor glädje av det i valet".

Läs mer om vänsterförslagen: DN, Expressen, SvD

måndag, augusti 30, 2010

Äntligen trygghet dygnet runt!

Ikväll stängde inte akutmottagningen på Enköpings lasarett för natten. Den kamp som vi från Centerpartiet i Enköping fört för att först stoppa förslaget om nattstängning och sedan återöppna akuten har äntligen krönts med framgång. Äntligen kan vi åter känna trygghet dygnet runt i Enöping!

I grunden är det en sorglig historia som visar på behovet att som ansvariga politiker kvalitetssäkra de förslag man får från tjänstemän och andra. Vi var många som var mycket frågande kring de tänkta besparingarna och också efterfrågade en ordentlig analys av konsekvenserna till exempel för akutmottagningen i Uppsala.

Det finns egentligen endast en positiv sak med hela denna historia och det är att jag nu engagerat mig i landstingspolitiken i Uppsala län. Det hade knappast skett om inte beslutet om en nattstängning hade tagits.

För att uppmuntra alla dem som nu åter arbetar natt så att vi kan känna tryggheten av en dygnet-runt-öppen akutmottagning överlämnade vi från Centerpartiet i kväll lite extra stimulans till personalen. Roger och Inga Andersson och jag kom med lite choklad. Även Måns Vilhelmsson (M) dök upp - i sann alliansanda hjälpte han till att föreviga oss.

Bra reklamfilm från Centerpartiet

Så har Centerpartiets reklamfilm för TV lanserats. Den är bra. Mycket bra. Till skillnad mot den film som visades i samband med EU-parlamentsvalet är denna också relevant för de frågor som valrörelsen handlar om. Den filmen var också bra, men mer som en reklamfilm för europeiskt samarbete - den handlade inte om det frågor som var aktuella i det valet.

Filmen har också fått bra betyg och hyllas till exempel i TV4. Se själv och avgör om det stämmer.



Läs också: TV4:s filmexpert: Centerns film bäst, Resume, Dagens Media

Andra bloggar: Per Ankersjö,Markus Berglund,Annie Johansson, Raymond Svensson, Albin Ring Broman, Creative directors,

Mina synpunkter på Centerns valfilm i Europaparlamnetsvalet (när det begav sig): En bra film - men i fel tid?

Sommestad: Miljöskatterna slår hårdast mot dem som har det sämst

Hon var väldigt tydlig. Förra socialdemokratiska miljöministern Lena Sommestad duellerade med Solveig Zander i Radio Uppland: "Miljöskatterna slår hårdast mot dem som har det sämst" sa hon.

Det är väl därför som vänsterkartellen vill höja bensinskatten ytterligare, och detta utan att några skattesänkningar till exempel på dem med låga löner.

Centerpartiet och alliansen har också höjt klimatskatter. Centerpartiet var också tydlig med att det behövde göras redan före förra valet. Men till skillnad mot vänstern så genomför vi skatteväxlingar, det vill säga vi har sänkt till exempel inkomstskatten för löntagare och pensionärer som kompenserat för de höjda miljöskatterna.

Lyssna på duellen: Framtidens miljö- och energipolitik

söndag, augusti 29, 2010

Om nyttan av bloggar i debatten och vad jag lärde idag

Miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav hade utmanat mig på debatt på torget i Enköping under lördagen.

Det blev en hel del diskussion kring nattöppen akutmottagning i Enköping, där de rödgröna fortfarande inte är lika tydliga som vi i alliansen. Alliansen har ju i det gemensamma manifetstet slagit fast att akutmottagningens dygnet-runt-öppet ska tryggas.

Edstav försökte också tala om hur hemskt det är i Stockholm där det finns gräddfiler i vården och kliniker som bara behandlar försäkringspatienter. På en rak fråga vad han hade för exempel hänvisade Edstav till Arrhytmia center.

Då var det bra att ha läst Anders W Jonssons blogg. Anders, som är barnläkare och toppar Centerpartiets riksdagslista i Gävleborg, skrev i februari om ett besök just på Arrhytmia center ( Arryhytmia center eller besök i verkligheten). Där skriver Anders bland annat att:

De allra flesta patienterna som behandlats hade gjort så remitterade av sitt landsting. Bland annat hade mitt eget landsting Gävleborg remitterat flera. Gräddfilen hade de patienter som remitterats från landsting. De kom alltid först.

För övrigt framgår det tydligt av centrets egen hemsida att de flesta patienterna är remitterade från landstingen och alltså finansierat med skattemedel.

Man lär sig något varje dag - idag har jag bland annat lärt mig att det finns skäl att noga undersöka sanningshalten i de påståenden Johan Edstav gör i debatten - oavsett hur självsäker han verkar.

fredag, augusti 27, 2010

Tydlig skillnad i vårdpolitiken

I dag duellerade jag med Vänsterpartiets Sören Bergqvist om entreprenörskap i vården i Sveriges Radio Uppland. Två tydliga alternativ - ett centerpartiet som vill se fler entreprenörer i vården och tror på att ge människor valmöjligheter. Ett vänsteralternativ som vill motsatsen.

Jag påpekade att vi i Centerpartiet vill ha fler entreprenörer i vården och att det är bra för patienterna och det är bra för utvecklingen av vården. Dessutom är vi inte rädda för att tillåta också sjuksköterskor och läkare som driver egna företag att göra en vinst på sitt företagande.

En annan fördel med attt släppa in fler entreprenörer i vården ger också en stimulerande konkurrens, samtidigt som det öppnar för nytänknade och metodutveckling som inte alltid får chansen i de stora offentliga strukturerna.

Det som är intressant är att Vänsterpartiet inte verkar ha något emot att byggföretag, läkemdelsbolag och bilföretag som säljer ambulanser gör vinster på vården, men så fort sjuksköterskor och läkare vill utveckla verksamheten i företagsform sår är det fel.


Lyssna på duellen: Duell: Entrepenörer i vården

torsdag, augusti 26, 2010

Min favoritmoderat

Han är onekligen en annorlunda moderat - finansminister Anders Borg. Tydlig som få förvarar han också vissa skattehöjningar.

Vi föreslår alkohol- och tobasskatthöjning. Det ligger i linje med vår åsikt att man ska arbeta och inte supa.

Bättre än så kan det nog inte sägas.

Alliansens gemensamma valmanifest är också uppfriskande tydligt när det gäller alkoholpolitiken:

Alkoholens sociala och medicinska skadeverkningar måste bekämpas. En minskad alkoholkonsumtion förbättrar hälsan och minskar många sociala problem. Systembolaget ska kvarstå i statlig ägo. Försäljningsmonopolet och en aktiv prispolitik utgör centrala verktyg i detta arbete, men mer behöver göras. Vår politik syftar till ett samhälle fritt från narkotika och dopning och ett minskat tobaksbruk. Barn och unga är en särskilt angelägen grupp.


Läs mer i Aftonbladet och alliansens valmanifest(pdf).

tisdag, augusti 24, 2010

Full pott för supermiljöbilspremien

C-power16

Centerpartiet lyckades verkligen i budgetförhandlingarna. Beskedet från miljöminister Anderas Carlgren om att det kommer en supermiljöbilspremie för den som köper de absolut bästa miljöbilarna under nästa mandatperiod är ett tydligt besked om att det lyft för miljön (speciellt när det gäller insatser för att minska trafikens bidrag till växthuseffekten) kommer att fortsätta.

Det enda som står i vägen är om vänsterpartierna på något sätt lyckas vinna valet. Miljöbilspremien var ett lyckat drag för att snabbt få upp antalet miljöbilar i Sverige. Den har nu ersatts av skattebefrielse för miljöbilar under de fem första åren.

Det alliansen nu enats om är nästa steg - att stimulera bilar som helst inte överhuvudtaget bidrar till växthuseffekten. Det kommer att bidra till att ny teknik snabbt får genomslag i Sverige.

Vad är då den röda oppositionens alternativ - ja ingenting i klass med supermiljöbilspremien i varje fall. Det enda  verkar vara ännu en skattehöjning. Kritiken från förre miljöministern (om någon minns henne) Lena Sommestad av miljöbilspremien är hård - hon verkar fortfarande tycka att till och med den förra miljöbilspremien var fel, tydligen av någon form av fördelningspolitiska skäl.

Vi andra konstaterar att fler nya miljöbilar för dem som har råd, gör att vi andra efter några år har fler begagnade miljöbilar att välja på. Det är så man når resultat i miljöpolitiken och det är bara att jämföra antalet miljöbilar när Lena Sommestad var miljöminister med antalet som uppnåtts under Andreas Carlgrens första ministerperiod för att se vilket som är det gröna alternativet.

Läs mer:
Ekot, Centerpartiet, DN, Annika Qarlsson,

måndag, augusti 23, 2010

Fortsatt sänkta skatter för pensionärerna

Regeringen ger nu besked, redovisat på DN-debatt,  om att det blir fortsatt sänkta skatter för pensionärerna om alliansregeringen får fortsätta styra.

Totalt och med de redan genomförda stegen innebär detta en skattesänkning på 7.070 kronor per år för en garantipensionär, 10.194 kronor per år för en pensionär med 200.000 i pension och 10.636 kr per år för en pensionär med 300.000 i pension.

Ett tydligt besked om en linje som handlar om att göra det bättre för pensionärerna, inte sämre för löntagarna - vilket är en del av vänsterns alternativ - åtminstone enligt Ohly.

söndag, augusti 22, 2010

Kulturen en kärnuppgift

På Dagens Nyheters debattsida kritiserar två representanter för Timbro landstingen och regionernas satsningar på kultur och regional utveckling. Pengarna borde istället går till landstingens kärnuppgifter.

Självklart ska även kulturverksamheten bedrivas med effektivitet och kostnadskontroll, och självklart ska det tydligt redovisas för medborgarna vad de får för sina skattepengar. Men kultur är en av landstingens kärnuppgifter, och blir så allt mer i och med alliansregeringens kulturpolitik som ger ett ökat regionalt ansvar för kulturen. Kultur är en jämfört med vården liten del av landstingens uppgifter, men det är en av de uppgifter som landstinget också  ansvarar för.

Centerpartiet är i Uppsala län landsting garanten för att kulturen inte glöms bort, och att inga delar av länet glöms bort i landstingets kulturarbetet.

lördag, augusti 21, 2010

Kampanj i Enköping och Bålsta

Idag drog valkampanjen igång på allvar när valstugorna öppnade i Enköping. Kul med fullt med centerpartister som är laddade för valrörelsen. Vi har ett härligt gäng som jobbar. Efter några timmar vid valstugan åkte jag och Solveig till Bålsta för kampanjande vid Håbo festdag.

tisdag, augusti 17, 2010

Tydligt landstingsmanifest - akut dygnet runt i Enköping

Alliansen i Uppsala läns landsting har presenterat ett ambitiöst och tydligt manifest. I det slår man bland annat fast att alliansen ska "trygga att akuten vid lasarettet i Enköping är öppen dygnet runt".

Det har varit en omtumlande resa från de förvånande och överraskande beskedet om nattstängning, till beskedet om en nyöppning. Beskedet från alliansen inför den kommande mandatperioden är mycket tydligt. Detta till glädje för enköpingsborna och inte minst Centerpartiet i Enköping. Centerpartiet gav aldrig upp kampen. Vi lyckades få med oss Centerpartiet i hela länet och nu är trygghet dygnet runt med dygnet-runt-öppen akutmottaging i Enköping hela alliansens politik. Det går att påverka i politiken.

Frågan är vad som är vänsterkartellens besked i frågan. Kommer de också att garantera att akuten ska vara öppen dygnet runt och att akuten vid Enköpings lasarett ska få vara kvar om de, mot all förmodan, skulle få majoritet i landstinget. Jag har två gånger i EP ställt frågan till miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav om Miljöpartiet ansluter sig till alliansens linje, eller om Miljöpartiets landstingsprogram gäller - där talas det bara om öppet kvällar och helger i Enköping, inget om dygnet runt. Jag har inte fått något svar.

Alliansmanifestet är också mycket ambitiöst när det gäller tiderna på akuten - en patient ska vara färdigbehandlad på akuten inom fyra timmar. Det är en mycket hög och bra ambition. Det är viktigt att man också ser till att följa upp vårdkvaliteten. Inte för att tid och kvalitet står emot varandra, tvärtom blir det ofta bättre kvalitet på vården om patienten snabbt kommer vidare till rätt vård eller kan åka hem färdigbehandlad. Men fokus på tiden får inte göra att man glömmer att också hålla ögonen på vårdkvaliteten.

Det gemensamma manifestet är inte så långt och det finns viktiga delar som saknas, till exempel kulturen. Där kommer vi från Centerpartiet i varje fall fortsätta att vara en garant för att kulturfrågorna finns med och att man ser till hela länet. Miljöfrågorna finns med - alliansen ska säkerställa att regionbussarna körs på biogas - men även här finns det betydligt mer att hämta i Centerpartiets länsprogram

PS. Vänsterkartellen kritiserar förslaget om "VIP-kort" för patienter med stora och kända vårdbehov. Av någon anledning ska alltså kända patienter som behöver till en specialistmottagning tvingas att först uppsöka en akutmottagning, istället för att kunna åka direkt in. Jag bara frågar mig: varför?

Medier om alliansmanifestet:

SR Uppland om alliansmanifestet:
UNT om alliansmanifestet

Moderaterna måste ändra sig

Fredrik Reinfeldt försvarade i Sveriges Radios partiledarintervju att Moderaterna inte berättar vilka privatpersoner som ger bidrag till partiet. Det är en orimlig hållning och intervjuarna Tomas Ramberg och Monica Saarinen gav tydliga och rimliga exempel på varför det behövs en öppenhet.

Frågan om partibidrag har inget med valhemlighet att göra, det handlar om att allmänheten har rätt att veta vilka som ger bidrag till politiker och politiska partier, så att man inte ska behöva misstänka att politiska beslut och ställningstaganden är till salu.

Det normala i en modern demokrati är att det finns regler som gör att stora bidrag till politiska partier måste redovisas. I USA finns omfattande regelverk för hur detta ska gå till och bidragen redovisas helt öppet. Moderaternas inställning att det ska vara möjligt med stora, för allmänheten hemliga, bidrag till politiska partier rimmar ila med internationella normer för kampen mot korruption.

För övrigt bör redovisningen naturligtvis också omfatta andra bidrag än rena penningbidrag. Hur mycket skänker LO till exempel till Socialdemokraterna i form av fackombudsmäns arbetstid under valrörelsen?