Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

onsdag, april 10, 2013

Spännande och skrämmande

Idag hade Landstinget i Uppsala fint besök. Nationella substitutionsgruppen för kemiska produkter hade konferens på Akademiska sjukhuset och jag fick möjlighet att hälsa dem välkomna med några korta ord. Sedan kunde jag faktiskt inte slita mig, utan stannade kvar på de två första föreläsningarna.

Professor Hans Blanck
Temat på konferensens var " Kampen mot mikroorganisamer - vilka medel vill vi använda". Först ut var professor Hans Blanck från Göteborgs universitet som berättade om hur metaller och biocider kan gynna antibiotikaresistens. Han redovisade inte bara forskning, utan ställde också en del provocerande frågor, bland annat om effekterna av ökade hygienkrav.

Lolo Heijkenskjöld från Kemiinspektionen berättade om det arbete som man utfört där med att kartlägga i vilka varor det finns biocider och hur man som konsumnet kan veta om detta. det är uppenbart att det inte är så lätt att få reda på vad det är för ämne i kläderna som ska vara "luktfria" eller ens om det fungerar. Ofta finns det en begräsnad information om vilket som är det versamma ämnet, effekten i praktiken är ofta okänd och odokumenterad men vi vet ämnet läcker ut i miljön.

Två föreläsningar som var spännande, men som tillsammans gav en skrämmande bild av den verklighet vi kan befinna oss i om några år.