Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, december 24, 2010

Törnqvist och Ankersjö sänker "gårdsförsäljningen"

Centerpartisterna Helena Törnqvist och Per Ankersjö skriver på DN om den så kallade gårdsförsäljningen. De är för. De skriver också att: "Om det – vilket i sig inte är vederlagt – skulle bidra till att luckra upp vårt alkoholmonopol så tycker vi det är bra."


För Centerpartiet, ja för alla socialliberaler, är en socialt ansvarsfull alkoholpolitik en självklarhet. Där spelar detaljhandelsmonopolet en betydelsefull roll, tillsammans med höga alkoholskatter. Försäljningsrestriktioner och pris är de mest verkningsfulla delarna av en effektiv alkoholpolitik. Det var också därför ett bibehållet detaljhandelsmonopol  ingick i uppdraget att utreda gårdsförsäljningen.


Idén om gårdsförsäljning kan verka lockande, men det är ingen tvekan om att den används av dem som allmänt vill luckra upp den svenska alkoholpolitiken. För Centerpartiet, som har som mål att Sverige 2020 ska ha världens bästa folkhälsa, är en restriktiv alkoholpolitik en självklarhet. Utredningen har, precis som Törnqvist och Ankersjö skriver,  inte tydligt visat att det går att kombinera "gårdsförsäljning" (som inte alls bara skulle kunna ske på små gårdar på landet, utan även av utländska spritproducenter var som helst i Sverige) med ett bibehållet monopol. Därför bör det det självklara svaret för Centerpartiet bli att avvisa förslaget.


Både Helena och Per bloggar också om förslaget.

1 kommentar:

Lars sa...

Hej!
Angående gårdsförsäljning av egenproducerat vin, tycker jag att det ska tillåtas. På något vis måste det gå att inordna i vår alkoholpolitik. Möjligen skulle man kunna kalla vinproducenterna för filialer till systembolaget med begränsat utbud. Monopolet måste moderniseras, eftersom vi kan ta med oss starkvaror från utlandet i nästintill obegränsad mängd.
centepartisten Lars Nihlén Höör