Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

torsdag, oktober 23, 2014

En trainee som statsminister

Mötet med EU-nämnden gjorde en sak väldigt tydlig. Statsminister Stefan Löfven klarar inte det politiska hantverket. Han uppträdde som en trainee på jobbet som statsminister och förhandlare när han försökte få mandat för en, två eller tre förhandlingspositioner inför det EU-möte där klimatmålen ska förhandlas.

Under sittande nämnd och inför tv-kamerorna fick den socialdemokratiska ledamoten Marie Granlund undervisa statsministern i hur EU-nämndens arbete fungerar. När det var dags för beslut begärde Löfven mandat för en position som var lägre i sin ambitionsnivå än vad alliansen hade lagt fram.

I det läget räddades Löfven från ett fullkomligt haveri av att Jonas Sjöstedt ingrep, begärde ajournering och antagligen gav Löfven tydliga instruktioner hur han skulle gå vidare. Man kan säga att Sjöstedt agerade som Löfvens handledare.

Det är klart att det går att vara skadeglad över Löfvens haveri, men det är egentligen större anledning att vara orolig. I Sverige har vi oftast i grunden en bred samsyn om vad vi vill när det gäller beslut i EU. Den som ska få igenom så mycket som möjligt av detta i förhandlingar är Löfven. Sköter han arbetet i de förhandlingarna på samma undermåliga sätt som torsdagens EU-nämnd har svenska folket stor anledning att vara bekymrade över Sveriges inflytande i EU de kommande fyra åren.

För dens om vill ha en mer initierad (och mer objektiv) bekrivning finns det på EU-bloggen .

Den som vill se den spännande upplösningen kan göra det här (sista ca 25 minuterna av mötet): EU-nämnden - Upplösningen

Inga kommentarer: