Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, november 11, 2016

Resultat i politiken

Station Odenplan

I dessa dagar då de enkla slagordspolitikerna vädrar morgonluft var det ändå skönt att delta på Mälardalsrådet aktivitet kring nya Citybanan i Stockholm med provåkning och besök på nya station Odenplan. Ett tydligt exempel på varför svenska politiker faktiskt förtjänar ett betydande förtroende.

Citybanan gör det möjligt att flytta bort all pendeltågstrafik från spåren på Stockholms central ner i underjorden till en ny pendeltågsstation. Det kommer att ge bättre förutsättningar för pendeltågstrafiken i Stockholm och bättre möjligheter för regionaltågtrafiken i hela Mälardalen, framför allt när ytterligare en del kompletterande delar är på plats.

Att detta blir verklighet nu, och inte i en obestämd framtid eller aldrig, beror på att vi har politiker som är beredda att tänka långsiktigt, se till helheten och beredda att ta en del obekväma beslut. För så var det. När det visade sig att investeringen skulle bli betydligt dyrare än vad man beräknat tidigare, blev det nödvändigt för kommuner och landsting att gå in och bidra med pengar till staten. Ett slags omvända statsbidrag kan man säga. Det är då naturligtvis lätt att säga nej, men det hade då inneburit att det dröjt ännu längre innan vi fått bättre ordning på tågtrafiken i regionen. Vill man ha något gjort får man ibland låta pragmatismen ta över principerna.

Det fanns de som ville säga nej: Socialdemokraterna i Enköping var beredda att låta pendlarna vänta om jag minns rätt sa också Socialdemokraterna i Uppsala nej.

Som tur var tog de styrande majoriteterna i regionens landsting och kommuner sitt ansvar och skrev på avtalet (som också förpliktigar staten till ytterligare infrastruktursatsningar) - både kommuner och landsting med Alliansstyre och med S-styre. En särskild eloge till Åke Hedén (C) i Enköping, som dessutom bidrog till att lösa lagstiftningen kring en del redovisningstekniska klurigheter (om jag nu kommer ihåg det tekniska rätt).

Nu står den klar, om ett drygt halvår börjar pendeltågen gå i tunneln under centralen och det blir bättre utrymme för regionaltågen. Ett konkret samarbete av regionens politiker över partigränser, länsgränser och över tid. Ett konkret exempel på vad politik egentligen handlar om - att i första hand bygga ett bättre samhälle, även om man kanske inte ens kan räkna med ett tack när det hela är klart!Inga kommentarer: