Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

lördag, december 19, 2009

Tråkigt för oss som gillar SAAB

Det är naturligtvis tråkigt att personbilstillverkaren SAAB kommer att försvinna, framför allt för oss som gillar bilen. Men är det inte tillräckligt många som vill köpa, så går det i längden inte att tillverka och sälja en bil. I Dagens Nyheter gör Lasse Swärd en analys av vad som gick fel.Han skriver bland annat:


Nu ska GM avveckla Saab under ordnade former. Vackert så. Värre
hade varit om Spyker eller Koen­igsegg försökt, misslyckats och stuckit med de statliga miljarderna och lämnat fabriken i knäet på staten.


Även om oppositionen kommer att försöka få det hela att bli regeringens fel, kan en regering aldrig gör något annat än att ge näringslivet så bra förutsättningar som möjligt. Det är inte statens roll att gå in och ta över enskilda företag. Mona Sahlin, som ett tag tyckte att staten skulle gå in som ägare i SAAB,är nu betydligt tystare. Den som har det högsta tonläget är faktiskt Miljöpartiets Peter Eriksson - det gäller ju att utnyttja SAAB-arbetarnas olycka för att klämma åt regeringen. Något exempel på vilka "långsiktiga ägare" som skule ha köpt bara SAAB ger han dock inte.

Regeringen och Maud Olofsson har  varit aktiva för att skapa förutsättningar för en affär, rgeringen och näringsdepartementet har lagt stor energi på att undanröja hinder för en affär - men det har hela tiden varit tydliga med att det inte kan bli tal om ett statligt ägande. Det är svårt att ens i efterhand se att det hade varit möjligt att göra mer. Det som borde ha gjorts, skulle ha gjorts av GM och för många år sedan.

Inga kommentarer: