Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

torsdag, december 05, 2013

Enklare att resa i MälardalenFackföreningen Unionen vill underlätta för pendlande i Mälardalen och ha ett Mälardalskort. Nu finns ett sådant redan - det heter TiM-komplett och kostar drygt 4 000 kronor i månaden. Det gäller på alla SJ:s regiontåg och alla lokaltrafik i Mälardalen. Ett bra kort för den som reser i hela Mälardalen.

SVT kom och frågade mig om vad jag tyckte om Unionens utspel, och det var egentligen bara att hålla med. Vi jobbar i precis den riktningen.

Jag hoppas att vi så småningom ska ha ett mer sammanhållet biljettsystem i hela Mälardalen och det är också något som vi gemensamt arbetar med. Men innan dess behöver vi lösa en del andra problem. Mellan SL och UL har vi skapat ett bra gemensamt utbud av biljetter. Liknande lösningar bör vara möjliga att hitta också med andra län. Sådant som underlättar för den som pendlar mellan Söderhamn och Skutskär eller Västerås och Morgongåva.

En sak som vi redan börjat med är att jämföra våra olika regler i Mälardalen. Det finns en hel del skillnader. Det enda som är lika överallt är att barn är barn upp till 7 år. Det är många som saknar både studerande rabatt och rabatt för äldre, två viktiga och populära produkter i UL-trafiken. SL har tre zoner, några andra län flera hundra. Ska vi på sikt ha ett gemensamt Mälardalskort, kommer vi också att behöva vara överens om reglerna - och dessutom kunna få majoritet för de gemensamma reglerna i respektive landsting. Det är nog en rejäl utmaning.

ps. För den som pendlar mellan Storvreta och Söder finns det redan idag ett bra kort. Det gemensamma UL-SL-kortet. Bra pris (1800 kronor per månad) och tar man pendeln slipper man också bytet på centralen och kan gå av på Södra station.

Inga kommentarer: