Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, december 29, 2017

Självkörande bussar - en liten lösning


Självkörande buss i Tallinn. OK, men inte så snabb i blandtrafik.


Sverige ska få
sina första självkörande bussar. Det är i och för sig inte någon revolutionerande teknik, bussarna från franska Easymile finns redan på flera ställen i Europa. Jag hade själv möjlighet att provåka i samband med ett studiebesök i Tallinn. Även det var provanaläggningar som var igång i samband med renovering av spårväg.

Min snabba utvärdering är att det är så där som alternativ. När bussen gick i mer komplicerad miljö gick det faktiskt snabbare att gå, men när den gick på en ordentligt avskild bana kom den upp i hastighet. Sammanfattningsvis en liten lösning på mindre transportproblem. Kanske en lösning inne på Akademiska sjukhusets område eller i ett verksamhetsområde eller extern handlesområde, dock inget alternativ för tyngre sträckor.

Däremot är naturligtvis potentialen för självkörande bussar i framtiden stor, det lär dock dröja ännu ett tag innan tekniken är mogen att sätta in i tyngre stråk med större bussar.

Det har på något ställe påståtts att Kista är först i Norden. Men det det finns redan i Finland, där till och med tomten använder självkörande buss som transportmedel.Inga kommentarer: