Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

tisdag, november 16, 2010

Folkhälsa och miljö i landstingsdebatten

Två dagar och en kväll har jag nu ägnat åt landstingspolitiken. Måndag och tisdag har ägnats åt landstingsfullmäktige och på måndagskvällen var det möte med Centerkvinnorna i distriktet i Ramsta.

På landstingsfullmäktige valdes jag till 1:e vice ordförande i landstingsstyrelsen och utsågs till Centerpartiets landstingsråd från och med den 1 januari. Ett ansvarsfullt uppdrag -  men också roligt, det märkte jag på kvällen när Centerkvinnorna ordnat en trevlig grötträff i Ramsta bygdegård. Självklart blev det en hel del diskussion om landstinget, och jag fick synpunkter på allt från hur datasystemen fungerar till mammografin.

Jag kunde bland annat berätta om det vi diskuterade på landstingsfullmäktige - en landstingsplan och budget som innebär en kraftig utökning av de pengar vi budgeterar för vården i vårt län. Det är ju inte riktigt den bild man får om man läser medierna och följer debatten.

I landstingsfullmäktige lyfte jag bland annat fram miljöfrågorna och folkhälsofrågorna. Inte minst lyfte jag fram det jobb vi nu planerar för att minska energiförbrukningen i våra fastigheter.Otäta hus och ineffektiva system gör att våra fastigheter läcker både värme och tusenlappar.Det måste vi göra något åt. Det handlar framför allt om åtgärder i våra fastigheter. För att nå dit krävs investeringar. De investeringarna finns med i denna budget, där vi från majoriteten under tre år avsätter över 100 miljoner kronor för energieffektiviseringar. En satsning som är bra för miljön och bra för landstingets ekonom.


Jag kunde också berätta hur folkhälsoarbetet genomsyrar hela landstingsplanen. 


När färre röker och både promenaderna och Bag-in-boxen räcker längre får vi mer resurser till att korta köerna till vården, samtidigt som antalet personer som behöver ställa sig i vårdköerna minskar.


Det blev många och långa debatter, en del bra, en del mindre bra. De konkreta förslagen på förändringar från oppositionen var få. Det är också intressant att notera hur lite skillnad det är mellan vårt budgetförslag och oppositionens. Visst har de en del extrapengar, men de presenterarade ingen egentlig finansiering. De presenterade egentligen ingen egen budget. Det extrapengar de lade till skulle klaras genom att försämra resultatet, trots att resultatet enligt min mening gärna skulle vara större.

Det klan också vara värt att notera att det inte låg en enda krona extra siffersatt till akademiska sjukhuset i oppositionens budget. Oppositionen hade tre säryrkanden - alla handlade om fördelningen av landstingets kostnader internt, det var också det man begärde votering om.

Läs om besluten här: Landstingsfullmäktiges beslut

1 kommentar:

Magnus Ahlkvist sa...

Inte ett ord om patientmat. Inte ett ord om köket i Enköping, trots direkta frågor. Har du glömt hur engagerad du var om patientmaten i valrörelsen?