Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

tisdag, december 16, 2014

Löfvens strategiska misstag

Dagens mätning från Novus borde verkligen oroa Stefan Löfven. Om man tar siffrorna rätt av vissar det visserligen på en viss förstärkning av den Socialdemokratiska riksdagsgruppen, men det sker i huvudsak till priset av svagare samarbetsparters - både nuvarande och potentiella. Nyvalet ser ut att kunna bli ett stort strategiskt misstag med en enda vinnare - Sverigedemokraterna.

Jämfört med valresultatet (och det är i detta läge den enda rimliga jämförelsen) är det fyra partiet som med dessa opinionssiffror skulle stärkas i riksdagen: Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Däremot påverkas inte förutsättningarna för regeringsbildning på något positivt sätt.

De exakta resultatet beror på om man räknar med att KD kommer in i riksdagen eller inte. Det finns det som tyder på att Socialdemokraternas val av att gå till extraval främst är för att man tror att det är möjligt att putta ut Kristdemokraterna ur riksdagen. Det troliga är dock att det inte går, det finns alltid någon tiondel som kan tänka sig rösta på KD om det kniper. I tabellen nedan redovisas mandatfördelning enligt Novus+ (KD har där fått 4,0 istället för 3,9), Novus och valresultatet i September.


Parti Novus+ Novus Septembervalet
M 85 88 84
FP 15 16 19
C 24 25 22
KD 14 0 16
S 114 119 113
V 19 20 21
MP 21 22 25
SD 57 59 49
Allians 138 129 141
Rödgröna 154 161 159

Vad som är tydligt är att de enda som egentligen tjänat på Löfvens besked hittills är Sverigedemokraterna. Löfvens chanser att att få tillstånd samarbete med något enskilt Alliansparti minskar också. Framför allt en ytterligare försvagning av Folkpartiet skulle göra att utrymmet för en ny partiledare i det partiet att söka samarbete med Socialdemokraterna skulle minska. 

Det är ju till och med så att om KD kommer in så har inte ens en S+MP+C+FP-regeringen i majoritet efter ett val enligt den senaste Novusmätningen.

Nu är det långt till valet och bara de senaste dagarnas utveckling har förhoppningsvis fått åtminstone en del av de potentiella SD-väljarna att se bakom masken på partiet. Men att gå till nyval är Stefan Löfvens beslut. Det är inte nödvändigt. Om det sker så är det hans strategiska misstag som för lång tid kan påverka svensk politik.

Inga kommentarer: