Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

måndag, januari 16, 2012

Juholt och sanningen


Se inslag i SVT

Så var då Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt tillbaka. Nästan genast var det dags igen. Denna gång var det försvarspolitiken som stod i centrum. På Folk och Försvars rikskonferens i Sälen påstod att regeringen drivit igenom en ny försvarspolitik med hjälp av Sverigedemokraterna. Detta var ett påstående som naturligtvis helt saknade sanningshalt. Svenska Dagbladet har i sin sanningskoll gått igenom Juholts påstående och ger rött ljus.

Det stora problemet för Juholt är inte att han helt uppenbart har fel, utan att han därmed fortsätter att förstärka den bild som redan sedan tidigare finns av att Juholt har ett flexibelt förhållningssätt till sanningen.
I boken The Press Effect - Politicians, Journalists an the Stories That Shape the Political World, beskriver författarna Kathleen Hall Jamieson och Paul Waldman hur mediernas bild av, eller kanske snarare fördomar om, kandidaterna påverkar hur olika händelser tolkas och beskrivs. Juholt har genom sitt agerande under sin första tid som partiledare skapat sig ett rykte om att vara slängig och slarvig - det må sedan vara med reseräkningar, politiska utspel (popcornmaskinen) eller i sitt förhållande till fakta. När han sedan på nytt gör denna typ av klavertramp, får det uppmärksamhet inte för att det är något nytt och oväntat, utan tvärtom för att det är precis det man väntar sig av Juholt.

Detta är något som Juholt och Socialdemokraterna kommer att få leva med så länge han är partiledare. Enda sättet att få tillstånd en ändring är att Juholt blir extremt ordningsam, både med sina utspel och med faktakontrollen. Då kan han lyckas få bort stämpel, men det förutsätter att det inte sker några återfall på vägen.

Inga kommentarer: