Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

torsdag, november 07, 2013

Hur mycket skattepengar för en svart klänning?

Har sett Uppdrags gransknings inslag om Göteborgs deltagande på Mipim. Är lite besviken. Trodde att det hade hittat mer. Visst har de en del fina fynd - köpet av fusk champagne som en vd begärt ersättning för som "frukost" var väl de tydligaste. Bra att det nu utreds av polis. När det gäller kvittot på den svarta klänningen som lämnats in som ett lunchkvitto känns det dock inte lika klockrent. Där är förklaringen, att man lämnat in fel kvitto, inte otrolig. 

Till en del var Uppdrag granskning in och tangerade frågan om nyttan med hela tillställningen. Lönar det sig att åka till Mipim. Men där gick man inte alls på djupet utan stannade vid lite förenklade frågor om man kunde knyta någon enskild etablering till just deltagandet i Mipim. En djupare granskning av nyttan med deltagande är ju annars den riktigt intressanta frågan. Det är också det som har stor ekonomisk betydelse - att deltaga eller inte deltaga på denna mässan handlar om miljoner, de felaktiga kvittona är några hundralappar.

Nu blev det ännu ett kvittogranskningsprogram. Det är bra och en viktig del i vår offentlighetsprincip att det är möjligt för allmänheten att granska till exempel denna typ av bokföring. Det har säkert också en viktig preventiv effekt, även om det nu inte verkar fungerat fullt ut i detta fall. Självklart hittade Uppdrag granskning några felaktigheter, så blir det antagligen alltid när man granskar en stor mängd verifikationer. Alternativet är en mycket mer noggrann kontroll av alla utlägg och kvitton. Men en sådan utbyggd kontrollapparat är inte gratis. Frågan man bör ställ innan man reflexmässigt börjar ropa på mer kontroller är ändå hur mycket skattepengar vi är beredda att lägga på att hitta ett felaktigt inlämnat kvitto på en svart klänning.

Inga kommentarer: