Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, april 11, 2014

Dags att ta fram nej-djävulen!

Ulrika Ornbrant är klok. I ett inlägg på sin blogg skriver hon om alla investeringar som är på gång i Enköping och att det inte verkar som om någon säger nej. Inte så att hon skyller på andra, hon påpekar att också hon och Centerpartiet har ett ansvar.
Och jag kan inte annat än rannsaka mig själv och fundera över varför vi i Centerpartiet inte sade stopp tidigare. Jag har inget bra svar på det. Vi gjorde ett första försök i går i fullmäktige när vi protesterade mot utebadet. Vi fick utstå en del små-spe för det från alla andra. Ingen verkade se problemet så som vi.

Ett av problemen är att det blir så lätt att lägga till idéer när man ändå håller på. Om man behöver bygga ett badhus, så kan man väl passa på och göra ett litet äventyrsbad också, eller ett stort äventyrsbad, och visst vore det trevligt med ett utbad, en bowlinghall och en eventhall. Också kommer någon med önskemål om att de ska anpassas för de högsta serierna och tävlingarna. Miljonerna i investeringar rulla, investeringar som någon gång blir högre driftkostnader som ska betalas med mindre pengar till verksamhet eller högre intäkter i form av högre avgifter eller högre skatt.

Det är inte bara Enköpings kommun som drabbats av detta fenomen. Även landstinget står, precis som alla omgivande landsting, inför stora investeringar. Det gäller framför allt Akademiska sjukhuset där investeringar för många miljarder planeras. Det gäller då att tänka på att varje krona som läggs på investeringar för med sig kostnader som minskar utrymmet att anställa sjuksköterskor och läkare.

Det betyder inte att vi inte ska göra investeringarna - de är absolut nödvändiga. Men det betyder att det gäller att hålla tillbaka nivån på investeringar så långt som möjligt. Detta gäller inte bara sjukvårdens investeringar. Vi kommer också att behöva bygga ett antal depåer för kollektivtrafikens behov framöver.

Depåerna behövs - i Uppsala handlar det till exempel att ersätta den depå som ligger i centrala stan på mark som kommunen vill ha till helt andra saker. Landstingsstyrelsen har också bestämt var den nya depån ska ligga - billigast och bäst var bredvid regionbussdepån i Fyrislund.  Men frågan är hur mycket de ska få kosta. När man nu går in i programarbetet är det dags att ta fram nej-djävulen som sitter på axeln och verkligen granska vad som behövs - för varje krona som går i ökad hyra, är en krona som inte går till att köra buss eller tåg.

Inga kommentarer: