Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, maj 30, 2014

Kent förlorade krysskampen i Västra Götaland

Årets krysskamp om Centerpartiets mandat i valet till Europaparlamentet blev spännande. Fredrick Federley avgick till slut med segern, men även om han ledde hela tiden blev det på slutet ändå spännande. Fredrick stöd av 13,6 procent av centerväljarna, Kent Johansson av 11,8 procent och Kristina Yngwe av 11 procent. Ännu en gång har det visat sig att i Centerpartiet räcker det inte med att komma överst på en lista, man måste också få väljarnas kryss.

I stora delar av landet var det en jämn kamp mellan de tre kandidaterna och det är tydligt att alla tre toppkandidaterna gjort ett bra jobb och kampanjat över hela landet. Alla har vunnit storstadslän, alla har vunnit i glesbygdslän. Skillnaden blev till slut 4392 röster till Fredricks fördel.

Fredrick segrade i Dalarna, Gävleborg, Jämtland (dock efter den lokala kandidaten Andreas Karlsson), Norrbotten, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Kent tog flest kryss i Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Värmland, Västerbotten (dock efter den lokala kandidaten Ewa-May Karlsson) och Västernorrland.

Kristina kom överst i Blekinge, Gotland (dock efter den lokala kandidaten Stefan Nypelius) och Östergötaland.

Sedan vann de sina hemlän. Fredrick tog flest kryss i Stockholms län, Kent i Västra Götalands län och Kristina i Skåne. Samtidigt var det också här som krysskampen till stor del avgjordes. Även om alla tre vann sina egna län överlägset, var det ändå en skillnad i hur väl de lyckades. Fredrick kryssades av 30,6 procent av centerväljarna i Stockholms län, Kristina av 30 procent av centerväljarna i Skåne, men Kent fick bara ett kryss från 22,8 procent av väljarna i Västra Götaland.

Hade Kent fått kryss av 30 procent av centerväljarna i Västra Götaland, det vill säga samma ungefär samma andel som de båda övriga fick i sina hemma län, hade Kent Johansson  varit betydligt närmare att få få fortsätta som Centerpartiets EU-parlamentariker.

1 kommentar:

ErikEkblad @twitter sa...

Hur gick det för Carola Gunnarsson i krysskampen?