Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

onsdag, februari 07, 2018

Akademiskas akutmottagning ska inte ligga i botten


Akademiska sjukhuset har näst längst väntetider på  sin akutmottagning i hela Sverige enligt en artikel i UNT. Det är uppenbart att det är något som inte är som det ska. Självklart kan det bli väntetider på en akutmottagning, där prioriteras ju alltid de mest sjuka. Det som är anmärkningsvärt är att väntetiden är så lång och att Akademiska sjukhuset är näst sämst av alla sjukhus.

Det tyder på att det det finns en hel del att göra. Till att börja med behöver det bli lättare att komma till vårdcentralen - risken är annars att man inte kommer till vården i tid, utan hinner bli akut sjuk och måste söka akutmottagningen eller att man söker sig till akutmottagningen för att det är det ställe där man kan komma in till vården inom timmar, istället för dagar eller till och med veckor för att komma till vårdcentralen.

En av strategierna för att korta väntetiderna på akuten är därför att stärka upp mottagningarna runt om i länet och Närakuten i Uppsala. Att göra tvärtom, som när Socialdemokraterna och Miljöpartiet för ett år sedan föreslog att jourmottagningarna i Östhammar och Tierp skulle stänga på nätter och helger är hel fel väg att gå.

Men vi behöver också se akutmottagningen som en spjuspetsverksamhet där de som är erfarna väljer att arbeta och arbeta kvar. Där tror jag att det finns mycket att göra för att göra akutmottagningen till en mer attraktiv arbetsplats. Akademiska sjukhusets akutmottagning ska inte ligga i botten!


Inga kommentarer: