Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

torsdag, februari 01, 2018

Regeringen tömde SJ på pengar - resenärerna får ståFortfarande är det
 stora problem med trängsel på tågen mellan Uppsala och Stockholm. Av flödet i sociala medier att döma har det inte blivit bättre efter nyår, trots löften från SJ:s yttersta ledning att det skulle ordna sig efter jul. Nu har lovar de att det ska bli bättre "på måndag" genom att det blir två loktåg med extra vagnar i rusningstid.
Svar till resenär från SJ

Men kanske är det inte SJ som man ska skylla på. Den orsak som SJ anger är de saknar vagnar - de har helt enkelt inte tillräckligt med fordon när en del behöver vara på verkstaden. Men är det SJ:s fel? I dessa sammanhang när det diskuteras vinsttak och oseriösa ägare som tömmer bolag på pengar kan det vara skäl att ta en titt på SJ:s ägare - den svenska staten i form av en regering bestående av socialdemokrater och miljöpartister.

Sedan de trädde till har det tagit ut ut pengar från SJ vid fyra tillfällen hittills, och det är inte småsummor det handlar om.

I april 2015 tog staten ut ordinarie utdelning med ungefär 230 miljoner kronor. Redan till hösten samma år såg staten till att plocka ut ytterligare 1 700 miljoner kronor i utdelning. Vid bolagsstämman 2016 delade staten ut 188 miljoner kronor till sig själv och i våren 2017 uppgick summan till 260 miljoner kronor.

Den röd-gröna regeringen har alltså tagit ut drygt 2,3 miljarder kronor från SJ - hittills! 

Pengar som naturligtvis hade kunnat stanna i bolaget och utvecklat verksamheten - till exempel hade en del av dem kunnat användas för att se till så det fanns tillräckligt med tåg och vagnar att sätta in mellan Stockholm och Uppsala!

Om detta skriver jag också i en debattartikel i UNT: Regeringen tömde SJ på pengar

Inga kommentarer: