Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

onsdag, september 08, 2010

"Hon kan sina saker"

Självklart tycker jag att Maud Olofsson lyckades bra i partiledarutfrågningen i SVT - när man håller med är ju argumenten alltid lysande. Men det verkar som om också mer oberoende bedömare delar min uppfattning. Lena Melin i Aftonbladet skriver "hon kan sina saker och har ett gott humör", Aftonbladets retorikexpert skriver i en allmänt positiv analys att Maud Olofsson höll sig lugn och fokuserade på lösningar. Till och med Lotta Gröning i Expressen måste erkänna att "Maud Olofsson gjorde bra ifrån sig om småföretagen".


Maud Olofsson gjorde en bra insats. Hon lyckades svara på de svåra frågorna om kärnkraften, där det blev tydligt att energi- och klimatuppgörelsen var en kompromiss där Centern vann en hel del på miljöområdet, men då fick acceptera att kärnkraftsparantesen kanske blir lite längre.


När det gäller frågorna om företagande och utvecklingen i glesbygd hade hon full koll och regerade rejält. Där blev utfrågarna helt enkelt frånsprungna.


Det hon hade svårast med var frågan om ursprungsmärkning. Partistämmor och likanden tar ibland beslut som låter bra, men utan ordentlig analys. Det är klart att Centerpartiet vill ha både ursprungsmärkning av all mat och mindre regler för företagen - tyvärr är det dock svårt att kombinera. Maud försökte förklara, men kunde varit tydligare med att om man på allvar ska kunna minska regelbördan för företagen, måste man också vara beredd att avstå också från några av de egna favoritreglerna.
Svaret på frågan om eventuellt regeringssamarbete var tydligt när det gäller Vänsterpartiet. Den naturliga frågan till Mona Sahlin är nu om hon vid ett läge med Sverigedemokraterna i riksdagen är beredd att dumpa Ohly för att istället göra upp över blockgränsen och om hon är beredd att fälla en alliansregering med SD:s stöd. Om Sahlin ger besked före valet om att hon är beredd att dumpa Ohly, kan det möjligen bli aktuellt med den följdfråga som Svenska Dagbladets Göran Eriksson saknade. För valrörelsen är det dock bäst om debatten handlar mer om politiken, än om möjliga och omöjliga regeringkombinationer efter valet.


Utfrågningen lägger sammanlagt grunden för en fortsatt uppgång för Centerpartiet. Det verkar ha skett ett tydligt lyft i opinionen under den senaste tiden och frågan är nu hur långt de hinner fram till valdagen. 


Läs också: DN:s referat, Malin Lernfeldt i GP


Se hela utfrågningen här: Maud Olofsson

Inga kommentarer: