Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, november 18, 2011

(S) splittrar Mälardalen

Idag är det en insändare i Vestmanlands läns tidning där alliansens gruppledare i Västerås beskriver Socialdemokraternas agerande i regionfrågan under den passande rubriken "(S) splittrar Mälardalen".

Bakgrunden är att landtingsstyrelsernas ordförande i de tre länen Södermanland, Västmanlands och Örebro län undertecknat något slags uppdrag om att utreda en gemensam region. Ett uppdrag som inte nämner den högspecialiserade vården eller den kliniska forskningen med ett enda ord.

Jag, som arbetat fyra år i Västmanland, förstår inte heller hur Socialdemokraterna tänker när de medvetet slår igen dörren i ansiktet på Uppsala, för att sedan hävda att den möjligen kan öppnas igen (med lite olika entusiasm från olika Socialdemokrater). Förslaget verkar dessutom sakna bred acceptans, åtminstone i Västmanland.

Det fanns en uppgörelse mellan landstingen i Västmanland, Södermanland och Uppsala län om att vi skulle skriva till den staliga utredaren och klargöra att vi inte vill se någon statlig gräns mellan oss i framtiden. Detta var ett tydligtbesked och för mig en del i arbetet för att få tillstånd en fungerande framtida region. Beslut om detta har dessutom tagits i landstingsstyrelsen i både Västmanland och Uppsala. Men tydligen blir det inget från Södermanland.

Från Centerpartiet i Uppsala län är vi tydliga - vi vill ha en region så att vi kan besluta om sådant som staten idag bestämmer och underlätta för människors vardag. Vi ser helst att en sådan region består av Uppsala, Västmanland, Södermanland, Örebro, Dalarna och Gävleborg. Vi har också sagt att utgångspunkten är att det inte går att se Uppsala i en region utan Västmanland och Södermanland. Jag har konskevent arbetat för att åstadkomma detta och processen har rört sig framåt, om än långsamt. Nu har Socialdemokraterna klampat in i detta som en elefant i en porslinsbutik och rejält försvårat möjligheten till en lösning som är bra för invånarna i Uppsala län.

Inga kommentarer: