Under ett dygn har jag haft förmånen att vara med på länstyrelsens Gimokonferens, som samlar representanter från kommuner, landsting, myndigheter och näringsliv med betydelse för den regionala krisberedskapen. Det har varit väldigt intressant - inte minst bidrar det till en bredare och djupare omvärldsanalys.
En del var direkt kopplat till vårt län, även om det handlade om händelser långt bort. En väldigt bra genomgång av kärnkraftsolyckan i Japan är lätt att omsätta till om något liknande skulle hända vid Forsmark. Beskrivningen av försvarsmaktens nya upplägg av regional ledning är direkt kopplat till samverkan lokalt och regionalt mellan försvaret och civila myndigheter.
Annat kan förefalla som väldigt långt bort från landstingets verksamhet - som Bert Sundströms mycket intressanta betraktelse över utvecklingen i arabvärlden, och särskilt Egypten. Men som vi vet är världen aldrig långt borta, framför allt inte i Uppsala - en del av de demonstranter som bidrog till den arabiska våren har vårdats på Akademiska sjukhuset för sina skador.
Det kanske viktigaste med detta dygn i krisens tecken är att det mentalt öppnat för att tänka det oväntade. Att reflektera över de kriser som kan inträffa. Det är något som behövs med en viss regelbundenhet för att inte tappa bort beredskapen för den stora oväntade krisen i det dagliga hanterandet av mer eller mindre akuta vardagsfrågor.
Jag började som städhjälp
-
Jag är nog inte ensam om att blicka tillbaka på livet då man just fyllt 50
år. Personligen tittar jag i backspegeln ganska ofta – kanske till och med
mer ä...
9 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar