Inför valet 2010 kompromissade miljöpartiet bort kärnkraftsmotståndet. De accepterade att inga kärnkraftreaktorer skulle avvecklas under denna period och ja-sidans skrivningar från folkomröstningen i det gemensamma manifestet.
Nu när en olycka inträffat i Japan kommer miljöpartisterna på att det kanske det kanske inte var så klokt och vill ta tillbaka sin gamla politik. Motivet verkar vara att de plötsligt kommit på att kärnkraften är farlig igen.
Centerpartiet gjorde en kompromiss om kärnkraften i regeringen för att få tillstånd en satsning på mer miljövanliga förnybar energi. I samband med detta gjordes det också klart att eventuell ersättningsreaktorer inte skulle få någon form av statliga subventioner. Vad miljöpartiet fick för sitt kompromissande före valet, annat än löften om regeringsmedverkan, har jag svårt att upptäcka.
Nu har vänsterblocket uppenbarligen ingen gemensam energipolitik längre. Det ökar möjligheterna till en uppgörelse mellan regeringen och socialdemokraterna om den långsiktiga energipolitiken.En sådan uppgörelse, med fortsatt fokus på förnybar energi, vore det bästa sättet för att bädda för att kärnkraften om något decenium inte längre ska vara en den av den svenska energimixen.
Jag började som städhjälp
-
Jag är nog inte ensam om att blicka tillbaka på livet då man just fyllt 50
år. Personligen tittar jag i backspegeln ganska ofta – kanske till och med
mer ä...
9 månader sedan
2 kommentarer:
Johan: Den rödgröna uppgörelsen innebar fortfarande en avveckling, där målet var att successivt fasa ut kärnkraften ”med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor”. Med tanke på att alla beräkningar visar på att vi kommer uppnå elöverskott under denna period hade det troligen inneburit nedstängning av reaktorer som jag ser det. Både du och jag vet att MP hela tiden velat stänga när kärnkraft, och att detta var den kompromiss vi fick fram gemensamt med S och V. Att vi då när det rödgröna samarbetet upphört driver för enbart vår egen politik är inga konstigheter.
Att ta till brösttoner när ditt eget parti kovänt och öppnar upp för ny kärnkraft i Sverige tycker jag är att kasta sten i glashus.
"Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd."
Så stod det på line 1 och 2:s valsedlar. Det vill säga samma politik som MP anslöts sig till i uppgöreslen med S och V.
jag har inga problem med att MP gör kompromisser. Tycker dock att man fick dåligt betalt och kanske haft lite väl högt tonläge mot andra partier som också gjort kompromisser.
Att MP återgrå till sin politik är också helt OK, däremot är det underligt att motivera det med kärnkraftsolyckan i Japan. För mig har den inte förändrat bedömninge av kärnkraftens risker, bara bekräftat det jag befart skulle kunna hända.
Skicka en kommentar