Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

söndag, juni 13, 2010

Kalldusch för vänsterpartierna!

De senaste dagarna har vänsterpartierna dragit på mungiporna efter det att den stora SCB-undersökningen visade på att de hade övertaget i opinionen. Alliansens företrädare hart muttrat om att SCB:s mätning visade byggde på en gammal bild av opinionen.

Idag publicerar SIFO sin mätning av partisympatierna och den kommer som en kalldusch för vänsterpartierna. Som tredje mätning i rad redovisar SIFO att regeringspartierna tillsammans idag har större stöd än vänsterpartierna 48,4  procent jämfört med 45,6 procent.

För mindre än en månad sedan ledde oppositionen med 3,1 procentenheter (SIFO), i dagens mätning är det alliansen som leder med 2,8 procent. Denna gång ligger dessutom alla allianspartier - även Kristdemokraterna - över fyraprocentspärren. Centerpartiet och Folkpartiet minskar något till 4,9 respektive 6,1 procent. Moderaterna går fortsatt framåt och är med 32,9 procent också i denna mätning större än Socialdemokraterna, som får 30,6 procent. Miljöpartiet minskar till 9,9 procent, medan Vänsterpartiet går fram till 5,1 procent.


Det är alltså tydligt att skett en rörelse i opinionen under maj och början av juni till regeringens fördel. Det är ingen tvekan om att jag bedömer SCB:s partisympatiundersökning som den bästa av alla mätningar som görs av partisympatierna. Det är den undersökning som jag själv använt i min forskning om valrörelseresultat. Men ingen mätning kan uttala sig om vad som skett efter det att den genomfördes.

Redan 1980 konstaterade för övrigt Sören Holmberg och Olof Petersson att SCB:s undersökning tenderar att  underskatta rörelserna i opinionen jämfört med SIFO ( Holmberg & Petersson, Inom felmarginalen - en bok om politiska opinionsundersökningar, Publica 1980 ). Har inte SCB justerat för detta sedan dess, kan det också vara en förklaring.

Regeringspartierna går nu in i sommaren med vad som verkar vara en liten, men ändå, ledning i opinionen. Det känns skönt, men det kommer att bli ett jämnt val.

SIFO har intervjuat 1906 personer under perioden 31 maj till 10 juni. Undersökningen genomför på uppdrag av Skånska Dagbladet, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Läs mer: Skånska Dagbladet, Svenska Dagbladet,
Uppdaterade länkar: Per Gudmundsson, SvD, Göteborgs-Posten, GP ledare,

Inga kommentarer: