Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

torsdag, juni 24, 2010

S tillbakagång fortsätter

Den opinionsmätning från Synovate som Dagens Nyheter och Sydsvenskan publicerar idag är intressant ur flera aspekter. Den visar att den socialdemokratiska tillbakagången fortsätter. Även i denna mätning är Socialdemokraterna mindre än Moderaterna och det är ingen tvekan om att partiet är i en kraftigt negativ spiral. Mätningen ger Socialdemokraterna 30,0 procent - för bara två mätningar sedan låg partiet på över 35 procent.

Det är uppenbart att det är något fel med Socialdemokraterna strategi. Roger Jönsson, socialdemokrat från Skån, tror att det pratas för mycket rödgrönt och för lite om Socialdemokraterna. Även Peter Andersson är inne på att de pratas för lite om Socialdemokraterna och han tycker att utspel oftare ska innehålla orden "Vi socialdemokrater vill..".

Jag tror att deras analys i grunden är fel. Det strategiska felval Socialdemokraterna gjorde var att beskriva regeringens ekonomiska politik som misslyckad. Väljarna är kloka. De förstår att världen har drabbats av en global ekonomisk kris. De kan också följa utvecklingen i andra länder, inte minst i Europa. De ser att internationella jämförelser visar att Sverige klarat krisen bra. Det är också många som i sin egen vardag ser att Socialdemokraternas nidbild av det svenska samhället inte stämmer.

Sedan kan det vara så att de tre partierna i opposition förlorat på att deras konkreta förslag presenterats. Det har gjort att det blivit tydligt vad som väntar vid ett regeringsskifte. Det har gjort att en del insett att den nuvarande regeringen nog trots allt är ett bättre alternativ. Det är möjligt att det också sänkt modet hos en del i de rödgröna partierna, när de insett att en del hjärtefrågor offrats på enighetens altare.

För Centerpartiets del kan man konstatera att partiet ligger jämn, något under fem procent, i Synovates mätningar under året. Det är naturligtvis inte tillräckligt  bra, men målet om 10 procent är långt ifrån ouppnåligt. Många gånger tidigare har partier från den positionen stigit kraftigt under valrörelsen och nått tvåsiffriga valresultat.


Synovate intervjuade 2 973 personer som är 18 år och äldre under perioden 7-22 juni. 

Inga kommentarer: