Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, juni 04, 2010

Sahlin på väg mot botten?

Mona Sahlin

Det går inte särskilt bra för Socialdemokraterna med Mona Sahlin vid styrspakarna. Tvärtom verkar partiets valrörelse vara på väg mot  haveri.

En ny mätning från Demoskop publicerad i Expressen visar ytterligare sjunkande stöd för Socialdemokraterna. Enligt mätnngen skulle partiet få mindre än 30 procent av rösterna och skulle inte ens vara största parti, eftersom Moderaterna går fram till 34,5 procent.

Om Socialdemokraterna verkligen får under 30 procent skulle det vara det sämsta resultatet i ett riksdagsval sedan 1911! Nu är opinionsmätningar opinionsmätningar och inte valresultat. Demoskop är väl inte heller de bästa. Men det är ändå tydligt att Socialdemokraterna är på väg mot ett uselt valresultat, framför allt givet förutsättningarna.

Detta kommer också att få praktiska konsekvenser ute i kommuner och landsting. Det finns många kommuner och landsting (bland annat Västerås och Västmanland) där samarbetet idag är etablerat mellan allianspartierna och Miljöpartiet. Det finns stora chanser att det på ännu fler håll kommer att vara möjligt att bryta den socialdemokratiska dominansen.


1 177 personer fick under perioden den 26 maj till den 2 juni svara på frågan vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval i dag


Läs också: Dagens Industri, Ledarbloggen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet,

Foto: Socialdemokraterna



3 kommentarer:

Magnus Ahlkvist sa...

Har Centerpartiet någonsin haft såhär dåliga siffror i ett riksdagsval?

Inte BARA för att vara dryg alltså, utan mest av nyfikenhet.

Johan Örjes sa...

Nu är det ju inte val, utan en opinionsmätningar. I opinionsmätningar har vi legat betydligt sämre till genom åren.

Sämsta riksdagsvalsresultatet för Centerpartiet var 5,1 procent 1998.

Sämsta riksdagsvalsresultatet för Vänsterpartiet i modern tid var 1968 då kommunisterna av naturliga skäl inte var så populära (Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien)- då röstade bara 3 procent på kommunisterna.

Innan dess var det under 1930-talet då partiet fick under fyra procent i riksdagsvalen (om du inte vill räkna in Nils Flyg och hans anhang till Vänsterpartiets historiska föregångare).

Magnus Ahlkvist sa...

Johan: Jag är medveten om SSVs, SKPs, VPKs och Vänsterpartiets tidigare siffror, och att vi legat betydligt sämre till opinionsmässigt och resultatmässigt än nu.

Och nej, Nils Flyg och hans parti räknar jag inte som mitt partis föregångare. Flyg-falangen är för övrigt ett bra exempel på att man INTE ska anamma devisen "Min fiendes fiende är min vän".

Det är intressant att Centerpartiet gjorde sitt sämsta val hittills när de ingick i ett nära samarbete med Socialdemokraterna. Nu ingår Centerpartiet i ett nära samarbete med Moderaterna och de två andra stödpartierna, och opinionssiffrorna pekar åtminstone just nu åt liknande håll som 1998. Men du har rätt, den enda opinionsundersökningen som verkligen räknas är den som genomförs i full skala den 19 september. Allt innan det kan bara tjäna som eld i valbrasan :)