Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

torsdag, juni 10, 2010

Lägre ökning av ungdomsarbetslöshet än EU-snittet!

Det finns många vänsterdebattörer ( se till exempel nedan) som påstår att ungdomsarbetslösheten ökar snabbare i Sverige än i andra EU-länder och att den svenska ungdomsarbetslösheten är en av de högsta i EU. De utgår då från den statistik som samlas in och som kritiserats för att den räknar heltidsstuderande som söker extrajobb som arbetslösa (DN har en bra artikel om detta idag, men jag hittar den inte på nätet. )

Men även om man ändå använder den statistiken visar det sig att Sverige långtifrån gjort något dåligt jobb med ungdomsarbetslösheten. I genomsnitt har andelen arbetslösa ungdomar ökat med 15,7 procent i  EU27, i Sverige är ökningen 15,0 procent (jämförelse kvartal 1 2006 och kvartal 1 2010) .

Ökningen i våra grannländer Danmark och Finland är högre. Där har ungdomsarbetslösheten ökat med 20 procent i Finland och 46 procent i Danmark. Ungdomsarbetslösheten är dock fortfarande betydligt lägre i Danmark med detta sätt att räkna, men så har de också en mer ungdomsvänlig arbetsmarknadspolitik.

När det gäller den totala arbetslösheten bland ungdomar ligger Sverige varken bland den bästa fjärdedelen eller den sämsta fjärdedelen - utan i den breda mittgruppen av länder.

Detta visar återigen att vänsterpartierna är alldeles för negativa i sin bild av det ekonomiska läget i Sverige och särskilt ungdomsarbetslösheten. 

ps. DN:s Henriks Brors gör en analys av dagens SCB-siffror (mer läsning här) som är intressant att läsa.

Bloggar: S-buzz, Ulrika Falk (som fick mig att kolla siffrorna),  

Uppgifterna från Eurostat är hämtat här.

2 kommentarer:

Leydock sa...

Detta var mycket trevliga nyheter (i alla fall för mig).

Men om nu så är fallet som du säger. Hur ser du då på CUFs högljudda kampanj? Är den en enda stor överdrift av hur arbetsmarknaden ser ut. De har ju kommit med en mängd kontroversiella förslag som baseras på en, enligt dem, arbetsmarknad i katastrof. Vad har du för tankar inom detta område?

Johan Örjes sa...

Vi ligger inte i den lägsta fjärdedelen, där vi borde kunna ligga med en arbetsmarknad som var bättre anpassad till att ge ungdomar jobb.

Sedan är CUF:s kampanj CUF:s kampanj - jag skulle inte uttrycka mig som dom gör, men så är jag inte CUF:are längre.