Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

tisdag, augusti 17, 2010

Moderaterna måste ändra sig

Fredrik Reinfeldt försvarade i Sveriges Radios partiledarintervju att Moderaterna inte berättar vilka privatpersoner som ger bidrag till partiet. Det är en orimlig hållning och intervjuarna Tomas Ramberg och Monica Saarinen gav tydliga och rimliga exempel på varför det behövs en öppenhet.

Frågan om partibidrag har inget med valhemlighet att göra, det handlar om att allmänheten har rätt att veta vilka som ger bidrag till politiker och politiska partier, så att man inte ska behöva misstänka att politiska beslut och ställningstaganden är till salu.

Det normala i en modern demokrati är att det finns regler som gör att stora bidrag till politiska partier måste redovisas. I USA finns omfattande regelverk för hur detta ska gå till och bidragen redovisas helt öppet. Moderaternas inställning att det ska vara möjligt med stora, för allmänheten hemliga, bidrag till politiska partier rimmar ila med internationella normer för kampen mot korruption.

För övrigt bör redovisningen naturligtvis också omfatta andra bidrag än rena penningbidrag. Hur mycket skänker LO till exempel till Socialdemokraterna i form av fackombudsmäns arbetstid under valrörelsen?

Inga kommentarer: