Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

tisdag, augusti 17, 2010

Tydligt landstingsmanifest - akut dygnet runt i Enköping

Alliansen i Uppsala läns landsting har presenterat ett ambitiöst och tydligt manifest. I det slår man bland annat fast att alliansen ska "trygga att akuten vid lasarettet i Enköping är öppen dygnet runt".

Det har varit en omtumlande resa från de förvånande och överraskande beskedet om nattstängning, till beskedet om en nyöppning. Beskedet från alliansen inför den kommande mandatperioden är mycket tydligt. Detta till glädje för enköpingsborna och inte minst Centerpartiet i Enköping. Centerpartiet gav aldrig upp kampen. Vi lyckades få med oss Centerpartiet i hela länet och nu är trygghet dygnet runt med dygnet-runt-öppen akutmottaging i Enköping hela alliansens politik. Det går att påverka i politiken.

Frågan är vad som är vänsterkartellens besked i frågan. Kommer de också att garantera att akuten ska vara öppen dygnet runt och att akuten vid Enköpings lasarett ska få vara kvar om de, mot all förmodan, skulle få majoritet i landstinget. Jag har två gånger i EP ställt frågan till miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav om Miljöpartiet ansluter sig till alliansens linje, eller om Miljöpartiets landstingsprogram gäller - där talas det bara om öppet kvällar och helger i Enköping, inget om dygnet runt. Jag har inte fått något svar.

Alliansmanifestet är också mycket ambitiöst när det gäller tiderna på akuten - en patient ska vara färdigbehandlad på akuten inom fyra timmar. Det är en mycket hög och bra ambition. Det är viktigt att man också ser till att följa upp vårdkvaliteten. Inte för att tid och kvalitet står emot varandra, tvärtom blir det ofta bättre kvalitet på vården om patienten snabbt kommer vidare till rätt vård eller kan åka hem färdigbehandlad. Men fokus på tiden får inte göra att man glömmer att också hålla ögonen på vårdkvaliteten.

Det gemensamma manifestet är inte så långt och det finns viktiga delar som saknas, till exempel kulturen. Där kommer vi från Centerpartiet i varje fall fortsätta att vara en garant för att kulturfrågorna finns med och att man ser till hela länet. Miljöfrågorna finns med - alliansen ska säkerställa att regionbussarna körs på biogas - men även här finns det betydligt mer att hämta i Centerpartiets länsprogram

PS. Vänsterkartellen kritiserar förslaget om "VIP-kort" för patienter med stora och kända vårdbehov. Av någon anledning ska alltså kända patienter som behöver till en specialistmottagning tvingas att först uppsöka en akutmottagning, istället för att kunna åka direkt in. Jag bara frågar mig: varför?

Medier om alliansmanifestet:

SR Uppland om alliansmanifestet:
UNT om alliansmanifestet

Inga kommentarer: