Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

måndag, januari 10, 2011

Vårdnadsbidrag inget bakslag

Dagens Nyheter slår i en rubrik fast att vårdnadsbidraget är ett bakslag för Hägglund och kallar det för fiasko. Anledningen är att det inte är så många av dem som är berättigade till vårdnadsbidrag som utnyttjat det.
Själv har jag svårt att se det som ett fiasko - tvärtom. Syftet med vårdnadsbidraget har ju aldrig varit att så många som möjligt ska utnyttja det. Syftet har varit att ge ett litet stöd till dem som väljer att stanna hemma lite längre med sina barn (eller lite mer tekniskt, avstår från att utnyttja offentligt finansierad barnomsorg). Den funktionen har vårdnadsbidraget fyllt.

När det gäller vem som söker bidraget säger det egentligen inget om vem som är hemma, bara vem som får pengarna (vilket också "Vi har räknat på det här..." konstaterar. Men det är naturligtvis troligt, med tanke på uttaget av föräldraförsäkringen, att de som stannar hemma med vårdnadsbidrag i huvudsak är kvinnor.

I Enköping är det ett antal familjer som utnyttjat stödet. Att de är få (fast ungefär lika många som vi räknade med) spelar för mig ingen större roll. Vi måste kunna ha ett samhälle där familjer ser olika ut och gör olika val och där samhället också är berett att ge dem stöd.

Inga kommentarer: