Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

fredag, september 16, 2011

Förloraren vann danska valet

Det gick inte bra för Socialdemokraterne i Danmark. Partiet gjorde sitt sämsta val sedan början på 1900-talet och gick tillbaka något jämfört med förra valet. Statsminsiterns parti Venstre gick fram ungeför lika mycket och är fortfarande Danmarks största parti. Ändå är det socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt som troligen kommer att få bilda regering.

Förklaringen är en kraftig framgång för vänsterpartiet Enhedslisten (som i och för sig kompenseras av ett nästan lika kraftigt fall för Socialistisk folkepart) och - framför allt - en kraftig framgång för Radikale Venstre - ett liberalt parti som ändå är på den röda sidan i dansk politik och som haft en tydlig socialliberal profil, inte minst i invandringsfrågan.

På den blå sidan är det framför allt De Konservative som tappar. Moderaternas systerparti mer än halveras och får under fem procent av rösterna. Även Dansk Folkeparti går något bakåt, med Liberal Alliance fördubblas och blir marginelt större än De Konservative.

Det blir regeringsskifte i Danmark - men det kommer inte att bli enkelt att få ihop en regeringspolitik med ett regeringsunderlag som spretar och där Radikale Venstre redan i valrörelsen sa att de ville se ett samarbete över blockgränsen för att minska Enhedslistans inflytande.

Inga kommentarer: