Skriv bättre insändare

Vill du bli bättre på att skriva insändare?
Jag ger några goda råd på:

tisdag, september 20, 2011

Landstingsfullmäktige - Vårdförbundet var bäst

Jag fastnade på bild när jag
 lyssnade till  Vårdförbundet.
Måndagens landstingsfullmäktige var inte så intressant. Inga tyngre principiella beslutsärenden och en förutsägbar debatt om vårdval i specialistvården. Det som fick mest uppmärksamhet i media var Vårdförbundets manifestation.En helt korrekt nyhetsvärdering. Jag fastnade faktiskt på bild i 18 minuter när jag lyssnade på deras synpunkter. Intressant och bekräftade den bild jag hade innan. Tyvärr hade jag inte möjlighet att också vara med på minglet på kvällen.

Vårdvalsdebatten gick i samma spår som tidigare, där oppositionen uttrycker oror för utvecklingen och vi från majoriteten dels förklarar att det faktiskt är så att människor upplever det som en välfärdsvinst att få välja. Vi pekade också på att vårdvalet i primärvården (oppositionen var orolig för det också) blivit en framgång.

Jag sa bland annat i debatten att:

För mig är det precis vad vårdval handlar om. Att stärka patienternas makt och ställning. Vi har sett de positiva effekterna med vårdval inom primärvården.I  förra veckan förverkligades en av de saker jag lovade att jobba för när jag mötte väljarna för ett år sedan - Invånarna i Bålsta har nu två vårdcentraler att välja mellan. Ett resultat av Centerpartiet och alliansens politik. 

Jag påpekade också att det finns forskning som tyder på att konkurrens mellan sjukhus höjer kvaliteten, ja till och med räddar liv. Detta gäller konkurrens med ett fast pris, inte när det är priskonkurrens. Det vill siga tyder dessa resultat på att LOV är bra, men LOU är mindre bra för denna typ av välfärdstjänster. Ett argument som oppositionen inte lyckades bemöta.

Jag lyfte också fram att Enköpings lasarett har stora möjligheter att bli stärkt av ett ökat inslag av valfrihet inom specialistvården, under förutsättning att landstinget som ägare tillåter lasarettet att förverkliga de möjligheter som vårdval ger.


Ett lite roligt inslag var att Socialdemokraternas heltidslandstingsråd Vivianne Macdici blev helt ställd när Lena Lundberg synliggjorde Macdicis användning av härskartekniker. Hon verkar till och med ha svårt att ta till sig att hon som en ledande företrädare för det största partiet har någon form av makt eller kan uppfattas använda sig av härskartekniker. Hon får väl trösta sig med att hon nog inte den första som anklagats för att använda härskartekniker som inte känner igen sig i anklagelsen.
2 kommentarer:

Robert Damberg sa...

Vi har som du vet olika åsikt i sak om debatten och konsekvenserna av vårdvalet i specialistvården, det lämnar jag därhän.

Men jag kan inte låta bli att kommentera det du skriver om härskartekniker. Både du nu och Lena Lundberg i talarstolen hävdade att Vivianne Macdisi använde härskarteknik, utan att vidare precisera vad den bestod i. Jag blev uppriktigt förvånad över anklagelsen från Lena Lundberg, och undrar om du kan förklara för mig vad i Viviannes anförande som var en härskarteknik. Du har uppenbarligen sett något jag missat, eller?

Johan Örjes sa...

Lena Lundberg upplevde det uppenbarligen så och uppmärksammade församlingen på detta. Tror att Lena från talarstolen också beskrev på vilket sätt.

Jag personligen kände mig dock inte utsatt, men jag är kanske inte tillräckligt tränad i att se.

Det jag tycker är det intressanta är att Vivianne inte ser sig själv som maktperson som skulle kunna använda sig av härskartekniker - trots att hon är landstingsråd för det största partiet i fullmäktige.

Min kommentar om detta är alltså snarare föranledd av Macdisis blogg, än av inläggen i fullmäktige.